02 okt

Refo500 Moerdijk

In dit Lutherjaar wil een aantal kerken in de gemeente Moerdijk de herdenking meer bekendheid geven. We vieren dat de Heer hervormers zoals Martin Luther gebruikt heeft om de kerk terug te brengen op het Bijbelse spoor. Het past om dit samen te organiseren en tegelijk elkaar beter te leren kennen.

Hieronder de activiteiten die we onder de aandacht willen brengen. Bij elke activiteit staat een kort berichtje dat gebruikt kan worden bij afkondigingen in de kerk of op een nieuwsbrief. Maak vooral ook gebruik van de foto’s.

Calvijn en zijn psalmen – Zondag 24 september
Johannes Calvijn, de kerkhervormer die zo’n opmerkelijke invloed heeft gehad in Nederland, gaf het zingen in de kerk een geweldige impuls door te werken aan een berijming van alle 150 psalmen. De prachtige melodieën die in zijn tijd in Genève zijn gecomponeerd, gebruiken wij nog steeds.
In Klundert staan we in een speciale kerkdienst stil bij Calvijn en ‘zijn’ psalmen. De dienst is op 24 september van 16.30 – 17.30 uur in de Gereformeerde kerk.

 

 

U2-dienst – Zondag 8 oktober
I still haven’t found what I’m looking for. Speciaal in de Ontmoetingskerk, Wilhelminastraat 64 te Fijnaart, op zondag 8 oktober: een U2-dienst met live band die de mooiste nummers van U2 gaat spelen. Het begint om 19.00 uur en duurt tot ca. 20.00 uur.

 

 

 

 

Filmavond – Woensdag 11 oktober
Stap in de wereld van Luther en zie met eigen ogen wat een bijzondere man hij geweest is. In het Trefpunt, Wilhelminastraat 66 te Fijnaart, wordt op 11 oktober de film Luther vertoond. De filmavond begint om 19.30 uur. Naast koffie en thee wordt er ook Lutherwijn geschonken!

 

 

 

Lezing over Maarten Luther – 12 oktober
Ds Wouter van Laar zal op donderdagavond 12 oktober in Willemstad
een lezing houden waarin hij een algemene inleiding geeft over
het leven van Maarten Luther (1483-1546), De avond begint om 20.00 uur in De Gaard (Voorstraat 40).

 

 

 

Foto-expositie 500 jaar kerkelijk leven in Klundert– vanaf 14 oktober
Op 14 oktober wordt De Stad Klundert officieel geopend. De Stad Klundert is de nieuwe naam voor het cultureel centrum oftewel de voormalige RK kerk van Klundert. Op deze dag is voor het eerst de foto-expositie te zien met beelden van protestants en katholiek kerkelijk leven. De expositie is tot eind november te bezichtigen tijdens openingstijden.

 

 

 

Filmavond voor jongeren – Zaterdag 21 oktober
Hoe was het om jong te zijn in de tijd van Luther? De film ‘Storm. Letters van vuur’ neemt je helemaal mee. Op 11 oktober wordt de film vertoond in gebouw De Ring, Kerkring 22 in Klundert. De filmavond begint om 20.00 uur en is voor jongeren vanaf 12 jaar.

 

 

 

 

Theater in de Koepelkerk – Vrijdag 27 oktober
Op 27 oktober vindt in de Koepelkerk van Willemstad de voorstelling ‘Kom naar voren!’ plaats. Verhalenverteller Kees Posthumus en accordeonist Juul Beerda presenteren bekende en minder bekende voorlieden van de Reformatie in een afwisselende, muzikale voorstelling. De voorstelling begint om 20.00 uur. Prijs: € 5,-

 

 

 

Reformatiezondag in Klundert – 29 oktober
De kerken in de gemeente Moerdijk vieren 500 jaar Reformatie. In Klundert gebeurt dit op 29 oktober in een feestelijke dienst in de Hervormde kerk aan de Kerkring. De dienst begint om 10.00 uur.

 

 

 

 

Hervormingsavond – 31 oktober
De Noordhavenkerk in Zevenbergen viert de Reformatie op Hervormingsdag 31 oktober. Op die dag is het precies 500 jaar geleden dat Maarten Luther met zijn 95 stellingen naar buiten kwam. Het was het startpunt van een enorme verandering van kerk en samenleving. De Hervormingsavond begint om 19.30 uur.

 

 

 

Lezing over de Reformatie in Willemstad – 31 oktober
Op Hervormingsdag 31 oktober komt dr Piet van Veldhuizen, oud-predikant van Willemstad, een lezing geven, met als titel: “Het blijft behelpen. Vijf eeuwen Reformatie weerspiegeld in de Willemstadse kerken” .. Hartelijk welkom om 20.00 uur in de Koepelkerk te Willemstad

 

 

 

 

Reformatiezondag in Willemstad – 5 november
In 1607 was de Koepelkerk gereed, de eerste kerk in Nederland die speciaal voor de protestantse eredienst was gebouwd. Daar wordt de Reformatie herdacht op 5 november. Om 10.00 uur is er een feestelijke dienst. En om 17.00 uur is in dezelfde kerk een concert van het Luthers projectkoor. Kerkdienst en concert zijn vrij toegankelijk.

 

 

 

Maaltijd en quiz – 10 november
10 november gaan de kerken van de gemeente Moerdijk een wedstrijd aan: wie heeft de meeste kennis in huis? Eerst is er een gezamenlijke maaltijd, die om 18.00 begint. Een gezellige avond voor iedereen die in kerk en geloof geïnteresseerd is. Locatie: gebouw Het Anker naast de NH kerk in Zevenbergen.