ANBI-status

Een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) is een instelling met bepaalde belastingvoordelen in Nederland. Sinds 2008 kan een binnen- of buitenlandse organisatie door de Nederlandse Staat als ANBI worden aangemerkt. Dit heeft zowel voor die organisatie fiscale voordelen als voor de Nederlandse belastingbetaler die een gift (bijvoorbeeld een schenking) doet aan die organisatie. Ook de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) heeft deze ANBI-status. Als u een gift aan onze gemeente wilt aftrekken van de inkomstenbelasting, heeft u daarvoor een RSIN-nummer nodig. Het RSIN-nummer van de Protestantse Gemeente te Fijnaart, Heijningen en Standdaarbuiten is: 818968230. Van de diaconie van onze gemeente is het RISN-nummer 824141428. U kunt dit ook controleren in de ANBI-zoeker van PKN Nederland.

Transparantie

De ANBI-status betekent ook transparantie over het reilen en zeilen binnen de gemeente. Als gemeente en diaconie dienen wij een verkorte jaarrekening te publiceren op internet. Dit komt voort uit de ANBI-wetgeving en het convenant dat tussen PKN en de belastingdienst overeengekomen is. U vindt de ANBI-gegevens van de Protestantse Gemeente te Fijnaart, Heijningen en Standdaarbuiten en tevens van de Diaconie van onze gemeente (inclusief verkorte jaarrekening) hier: ANBI-gegevens.

Beleid

Het ANBI document verwijst ook naar het beleidsplan en de plaatselijke regelingen van onze gemeente. Deze vindt u ook direct op onze site onder kerkenraad – beleid.